søndag den 14. november 2010

Dette er en...

.. sætning fra en fortælling jeg holder meget af!


Kan du gætte hvor den er fra? 

Teksten er broderet og sat i en hjemmelavet ramme, lavet af tykt pap. 
-og det gule nede i hjørnet skal forestille Yellow brick road som føre til The wizard of OZ (tryk på linket og hør sangen).

Sætningen stammer selvfølgelig fra filmatiseringen af fortællingen af L. Frank Baum om Troldmanden fra Oz, den første bog ud af 14, som han skrev.
Du ved, den hvor Judy Garland spiller Dorothy fra Kansas, som efter en frygtelig cyklon er havnet i Munchkins land i OZ riget og landet på The wicked witch of the East. 

En fortælling og filmatisering som jeg kan læse/se igen og igen
Hvis du endnu ikke har læst fortællingen (eller måske set filmen)så vil jeg ikke røbe så meget mere.

Men jeg synes, det er en rigtig god fortælling med mange gode social realistiske pointer, som man også kan tænke på i forhold til dagens samfund.

Nogle klassiske og sigende citater fra fortællingen (der er rigtig mange at vælge imellem): 

"Toto, I have a feelling we are not in Kansas anymore."

"A heart is not judged by how much you love; but by how much you are loved by others"

"I think you are wrong to want a heart. It makes most people unhappy. If you only knew it, you are in luck not to have a heart."
"Hearts will never be practical until they can be made unbreakable"

"How can you talk if you haven't got a brain?
I don't know, but some people without brains do an awful lot of talking." 

Årets jule-familieforestilling på Aalborg Teater er Troldmanden fra Oz, som jeg selvfølgelig glæder mig til at se, omend jeg ikke forventer så mange skarpe bemærkninger, som der er i bogen - det er jo en familieforestilling, hvor børnene også skal forstå fortællingen. 

Det Ny Teater i København har fra Januar ligeledes en forestilling der omhandler OZ riget kaldet Wicked. Jeg tror det er en fortælling der går forud fra Troldmanden fra Oz, i og med Glinda endnu ikke er en heks???
Dog er bogen Wicked af Gregory Maguire, skrevet næsten 100 år efter Baums fortælling. Men helt klart en forestilling, jeg rigtig gerne vil se (HINT) og en bog, der er kommet på to-read listen.

Et andet ønske som står på min ønskeseddel, er en gammel/ældre hardback eller leatherback indbunden version af The wonderful wizard of oz  (eller en version med alle L. Franks Baums Oz historier er med i - HINT) med flotte illustrationer i og så på engelsk, som jeg foretrækker at læse.

Hvilken fortælling kan du læse igen og igen?

-Bettebye-

3 kommentarer:

 1. Ja den slags klassikere er jeg ikke lige vokset op med - men Otto er et Næsehorn, ja den hitter altså stadig hos mig :-)

  SvarSlet
 2. Du har fuldstændig ret i, at Wicked er en historie, der går forud for Troldmanden fra Oz. Det er historien om, hvad der skete, før Dorothy landede, og hvordan den onde heks blev ond og den gode heks god. Det Ny Teater har skandinavienspremiere på Wicked den 12. januar 2011.

  SvarSlet
 3. Mia: jeg er heller ikke vokset op med den, men den har hængt ved siden gymnasiet, hvor jeg lavede et "mosaik billede" med inspiration fra filmen. Billedet vejedede ca. 1 ton og eksisterer vidst ikke mere.

  Hej Birgit, kan for din kommentar - så er det sat på plads :)

  SvarSlet